Almada Forum

Almada is een voorstad van Lissabon en bevindt zich tegen een prachtig begroeide heuvel en sluit zoveel mogelijk aan in de omgeving.

Opdrachtgever

Multi Development Corporation

 

Architect

T+T Design, DPB (UK), Broadway Mayan (landschapsarchitect)

 

Locatie

Almada, Portugal

Programma

leisure, retail & parkeren

Oppervlakte

110.000 m²

Type

Nieuwbouw

Status

Gerealiseerd

Jaar

2002

Almada Forum is strategisch gelegen in een voorstad van Lissabon, langs de uitvalsweg naar de Algarve. Gesitueerd tegen een rijk begroeide heuvel en zoveel mogelijk geïntegreerd in de omgeving, is de enorme gebouwmassa opgedeeld in kleinere aaneengesloten volumes. Door het parkeren ondergronds op te lossen sluit het omringende groen direct aan op het gebouw.

Het winkelcentrum is opgebouwd uit drie atria welke onderling verbonden zijn door winkelstraten. De atria hebben steeds een geheel eigen vorm en karakter. Dit met name om de oriëntatie in het enorme complex te vergemakkelijken. Zo is er het ronde ‘nature’ atrium, het vierkante ‘educational’ atrium waarin techniek een grote rol speelt en het driehoekige, centrale atrium. Het centrale atrium opent aan één zijde naar de omgeving. Zodoende wordt een riant uitzicht geboden op de omgeving; de Cristo Rei, de havens en de Taag. 

Diensten
+ Technisch ontwerp
+ Uitvoeringsgereed ontwerp
BIjzonderheden
MIPIM Award 2003
ISCS Award 2004